Ruhsal Sorunlar

Genel Tıbbi Hastalıkların Yol Açtığı Kaygı Bozuklukları

Kaygı, ruhsal bozuklukların yanı sıra bazı diğer tıbbi bozuklukların seyrinde de sık olarak görülür. Tıbbi hastalıkların seyrinde görülen kaygı; bir stres etmeni olan hastalığa tepki olarak ortaya çıkabilir, önceden var olan herhangi bir kaygı bozukluğunun alevlenmesi şeklinde görülebilir ya da tıbbi hastalığın bedene olan doğrudan etkisine bağlı olarak gelişebilir.

Kalp-damar sistemi hastalıkları (anemi, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, hipovolemik durumlar, mitral kapak prolapsusu), solunum sistemi hastalıkları (astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, hiperventilasyon, hipoksi, yulaf hücreli karsinom, pnömoni, pnömotoraks, pulmoner emboli), hormonal sistem hastalıkları (adrenal işlev bozukluğu, hipoglisemi, menopoz, over işlev bozukluğu, paratiroid hastalıkları, feokromasitoma, hipofiz hastalıkları, premenstrual sendrom, tiroid işlev bozuklukları), metabolik hastalıklar (asidoz, hipertermi, hipokalsemi, hipokalemi, hipofosfatemi, akut intermittan porfiri, B12 vitamini yetmezliği), sinir sistemi hastalıkları (serebral anoksi, serebrovaskuler hastalıklar, ensefalopati, Huntington koresi, multipl skleroz, myastenia graves, beynin yer kaplayan oluşumları (özellikle üçüncü ventrikülü etkileyenler), ağrı sendromları, Parkinson hastalığı, polinöritis, postkonküzyon sendromu, postensefalitik bozukluklar, posterolateral skleroz, basit veya kompleks parsiyel nöbetler, vestibuler işlev bozukluğu-vertigo) ve zehirlenme tabloları (karbon dioksit, karbon monoksit, gazolin, ağır metaller, insektisitler ve organik fosfat bileşikleri, boya maddesi) bedeni doğrudan etkileyerek kaygı tablosuna neden olabilen tıbbi durumlardır.

Kaynak:

  • Demet, M.M.(2006). Genel Tıbbi Duruma Bağlı Anksiyete Bozuklukları. R. Tükel, T. Alkın ve Ş. Yüksel (Der.), Anksiyete Bozuklukları (ss. 563-576) Ankara, Türkiye Psikiyatri Derneği Bilimsel Çalışma Birimleri Dizisi – No:4

Son Eklenenler

Dışavurumcu Terapiler

Dışavurumcu terapiler, dışavurumcu sanat terapisi ve yaratıcı sanat terapileri (resim terapisi, dans/hareket terapisi, tiyatro terapisi,…

4 yıl ago

EMDR

EMDR’nin açılımı “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”; Türkçe karşılığı ise “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden…

4 yıl ago

Bilinçli Farkındalık

Giriş Bilinçli farkındalık; kişinin dikkatini, tarafsız bir tutumla, şu an gerçekleşmekte olan yaşantısına yöneltmesini amaçlayan…

4 yıl ago

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına yeme bozukluğu yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları olur. Bu ataklar sırasında…

5 yıl ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervozası olan kişinin beden ağırlığı yaşı ve cinsiyetine göre olması gereken en düşük ağırlıktan…

5 yıl ago

Bulimiya Nervoza

Bulimiya nervoza yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları ve kilo alma korkusuyla yediklerini…

5 yıl ago