Bedenselleştirme bozukluğu olan kişinin; bedeninin birden fazla sistemini ilgilendiren, birden fazla ve tekrarlayan bedensel yakınmaları vardır. Ağrılar, yutma güçlüğü, bulantı-kusma, nefes darlığı, unutkanlık vb. yakınmaları nedeniyle kişi doktor doktor dolaşır; ancak yapılan tüm muayene ve tetkikler sonucunda bu yakınmaları açıklayacak bir hastalık bulgusu tespit edilemez.
Kadınlarda daha sık görülen bu tablo genellikle 30 yaşından önce başlar, uzun süreli olabilir ve kişinin yaşam kalitesini (işini, ilişkilerini vb.) olumsuz etkiler. Bedensel yakınmaların başlangıcının ve seyrinin genellikle kişinin yaşadığı olumsuz yaşam deneyimleri ve ruhsal zorlanmalar ile bağlantılı olduğu görülür.
Kaynak:
Dışavurumcu terapiler, dışavurumcu sanat terapisi ve yaratıcı sanat terapileri (resim terapisi, dans/hareket terapisi, tiyatro terapisi,…
Giriş Bilinçli farkındalık; kişinin dikkatini, tarafsız bir tutumla, şu an gerçekleşmekte olan yaşantısına yöneltmesini amaçlayan…
Tıkınırcasına yeme bozukluğu yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları olur. Bu ataklar sırasında…
Anoreksiya nervozası olan kişinin beden ağırlığı yaşı ve cinsiyetine göre olması gereken en düşük ağırlıktan…
Bulimiya nervoza yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları ve kilo alma korkusuyla yediklerini…